2010/12/31
► Arkitera Mimarlık Merkezi Seyahat Bursu
2010/12/17
► Yarışma Derecesi: M. Can Tunç
Architecture department student M.Can Tunc won second prize out of 1645 participants in Agaoglu "Konut ve Ofis Projelerimizde Yaşamı Kolaylaştıracak Yenilikçi Fikirler Arıyoruz!"comptetition about innovative ideas on housing and office projects.
2010/12/01
► Sorbonne Üniversitesi Erasmus anlaşması
2010/09/29
► Prof. Dr. Murat Erginöz TV'de
►Sergi: İstanbul 1910-2010 Santralistanbul
Sergi, 1910-2010 yılları arasında gelişen toplumsal ve iktisadi coğrafyanın toplumsal-mekansal yapılarını, çevresinin oluşumunu, konsolidasyon ve çözülme sürecini, mimarlık kültüründeki öncelikler ve bunların değişimini, haritalar, maketler, çizimler ve çeşitli görsel iletişim araçları ile tüm kent izleyicilerine sunuyor.
15.09.2010- 20.11.2010
Link: santralistanbul
► Etkinlik: Istanbul Design Week
Eski Galata Köprüsü Sütlüce Girişi:Eski Karaağaç Cad
►Fuar: Buildist
2010/09/20
Mimarlik Bölümü TVNET'de !
Tarih: 22 Eylül 2010 Çarşamba
Saat: 11.40
Kanal: TVNET
2010/09/17
2010/07/29
Mimarlik Bölümü Sky TÜRK'te !
Tarih: o3 Ağustos 2010 Salı
Saat: 18.30
Kanal: Sky Türk
2010/06/30
Mimarlik Bölümü NTV'de !
Sadık Gültekin’in hazırlayıp sunduğu NTV’de yayınlanan, “Doğru Tercih” programının 30 Haziran Çarşamba günkü yayınına konuk olarak katılacaktır.
Tarih: 30 Haziran 2010 Çarşamba
Saat: 14.30
Kanal: NTV
2010/06/15
► Sergi: (İstanbul) Transit-Topos
Sanatçılar: Claude Closky, Brice Dellsperger, Wang Du, Laurent Grasso, Seza PakerNasan Tur
"Son kırk seneye"
Bir topografya alanı ve tarihin katmanlarının üstüste gelerek zamanları aynı mekana toplayan, geçmiş şimdiki zaman ile gelecek şimdiki zamanı neredeyse kristal bir şimdiki zamanda birleştiren İstanbul, aynı zamanda bir megalopol olarak küreselleşmiş dünyanın önemli merkezlerinden biri haline geldi. Bu alan bir topos olarak katedien, geçilen, etki alınan ve etki veren bir mekan olarak birçok uluslararsı sanat eserinin geçtiği bir alandır.
Sergi bu geciş alanı olan topos'un etrafında dönmektedir. Bu aynı zamanda kültürlerin de kozmopolitikasının geçiş alanı olarak önemlidir. Stoacılardan beri şehrin kozmopolit yapısı her zaman için yabancılıklara yer vermiştir. Bugün İstanbul da aynı şekile değişime açık bir vaziyette çeşitli sanatcıların sergilediği ve de etkilendiği bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır: Dönüşüm, geçiş, değişim, mübadele ve zaman içindeki değişimlerin alanı olarak okunabilinir. Sergide yer alan sanatçıların her biri İstanbul dışında ikame etmektedir; ancak Akbank Sanat'ın İstanbul 2010 kültür başkenti yaşantısı içinde düşünüp de gerçekleştirdiği bu sergi İstanbul'un içinde yaşamayanlar tarafından kat edilen bir mekan olarak ele alınmasının üzerinde durmaktadır. Bu yüzden İstanbul paratez içindedir. Şehir kendi içinde büyük bir dönüşümü zaten yaşamaktadır. Sanatçılar ise bu "görünmez gibi olan" değişimin içindeki fantastik ögelere doğru bakarak görünürlük ve gürünmezlik meselesinin üzerinden düşünmektedirler. Her türlü ilşkinin sadece İstanbul ile değil, aynı zamanda görünürülüğünü öncelikli olarak görünmezliğinden potansiyel olarak alan diğer megalopollerle de bir ilişki söz konusudur. Sonuçta, Avrupa'nın içinde olmadan bir "kültür başkenti" olarak kendini kabul ettiren bir şehrin hem katmanlarından, hem geleceğinden, hem de hayalinden söz etmekte olan bir dönemden geçmekteyiz. Hayaller şehri olarak da şairler tarafından dillendirilen bir İstanbul, yaşamıyla, eğlence hayatıyla, kültürüyle "geçiş" merkezi haliyle, büyütülen hava alanı ve havaalanına giden yollarıyla, her şeyden önce kendi kendisine yabancılaşmaya başlayan bir şehir külürünün yabanıcısı olduğu bakışlar tarafından düşünülmesi bizim ilgimizi çeken bir bakıştır. Kendine yabancılaşma, doğaya yabancılaşma, emeğine yabancılaşma derken, bir tür anomic hayat içindeki şehrin karakteri de "kıyaslanmaya açık" olarak okunabilinmektedir.
► Sergi: Sınırlar Yörüngeler 07
'Sınırlar Yörüngeler'den dördüncü yılda 7. sergi
"Siemens Sanat'ın genç sanatı desteklemek ve güncel sanat için bir platform oluşturmak amacıyla dört yıldır düzenlediği 'Sınırlar Yörüngeler' yarışması genç yeteneklerin kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak tanıyor.
Sınırlar Yörüngeler 07 sergisi 5 Mayıs - 11 Haziran 2010 tarihleri arasında Siemens Sanat'ta sanatseverlerle buluşuyor.
Canan Beykal, Mürteza Fidan, T. Melih Görgün, Gülçin Özdemir ve Emre Zeytinoğlu'nun yer aldığı 'Sergi Değerlendirme Kurulu' tarafından titizlikle yapılan değerlendirme sonucunda, Sınırlar Yörüngeler 07 sergisinde çalışmalarına yer verilen genç yetenekler arasında Ebubekir Aydın, Özge Ertanın, Erol Eskici, Başak Mangör, Tuba Merdeşe, Yağız Özgen, Başak Leman Umut, Ebru Ceren Uzun ve Faruk Yigen bulunuyor.
Dokuz genç sanatçı yapıtlarıyla yaratıcılıkta sınırları zorluyor
Siemens Sanat
Meclisi Mebusan Cad. No:45 Fındıklı - İstanbul Tel: (212) 334 11 04
Serginin detaylarını bu linkte bulabilirsiniz.
► Sergi: Body Worlds
"Dünyanın çeşitli yerlerinde 30 milyon dan fazla insanın gördüğü Body Worlds sergisi, diğer sergilerden farklı olarak kendimize bakış açımızı değiştiriyor. Alman bilim adamı ve Dr. Gunther von Hagens bu sergide 200den fazla insan bedeni parçalarını “plastination” yöntemi denilen bir yöntem ile çürümez hale getirip sergiliyor.
Body worlds gelen izleyicilerin insan vücudunun iç ve dış oluşumu görmesini, incelemesini sağlıyor.Kasları, damarları ve organları yaşayan vücudun içinde olduğu halde, yani bozulmamış haliyle sergiliyor ve sağlıklı organlar ile sağlıksız organların arasındaki farkın açıkça görülmesini sağlıyor.Body Worlds insanın kendiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyim ortaya koyuyor".
Detaylar için: Body worlds
2010/06/14
Sertifikalar
2010/06/02
KONFERANS: MİMARLIK DÜNYASININ ASİ ÇOCUĞU
8 Haziran 2010 Salı günü saat 18.30 - 20.45'deki BULAŞICI RİSK - Michel Rojkind KONFERANSI için Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi'nden saat 16.30'da kalkmak üzere bir servis sağlıyor. Gelmek isteyen öğrencilerin en geç 4 Haziran Cuma gününe kadar isimlerini B202 nolu odaya bildirmeleri gerekiyor.
"MİMARLIK DÜNYASININ ASİ ÇOCUĞU
MICHEL ROJKIND
İSTANBUL’DA
Ünlü bir Rock grubunun davulcusu, iflah olmaz kâşif ve Meksiko’dan dünyaya açılan mimar Michel Rojkind, Siemens Ev Aletlerinin ana sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi’nin konuğu olarak İstanbul’a geliyor. Konferans, 08 Haziran 2010 Salı akşamı saat 19:00’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşecek.
Detaylar için bakınız:
http://yem.net/yem07/AjandaTr.aspx?Sid=12
2010/05/16
Mimari Proje Teslimi ve Günümüz Mimarisi ve Ünlü Mimarlar Ders Finali
Günümüz Mimarisi ve Ünlü Mimarlar dersi finali sunum + CD ve A4 rapor teslimi şeklinde olacaktır.
2010/05/10
►Kitap: Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi
Mimarlık ile şehirciliğin birbirinden ayrılamayacağı kanısıyla kaleme alınan kitapta, metal, betonarme gibi yeni yapı malzemelerinin kullanımıyla ortaya çıkan yeni estetik ve mimari yöntemler; Walter Gropius, Mies van der Rohe, Le Corbusier gibi kuramcı mimarlar; Bauhaus, işlevselcilik ve uluslararası üslup gibi akımlar proje ve icraatlarıyla birlikte ele alınmakta. Kronolojik tablolarla, fotoğraflarla ve çizimlerle zenginleştirilmiş eserde Barselona, Moskova, Viyana,Chicago, Paris ve Brasilia'ya gibi şehirlerdeki mimarlık ve şehircilik serüvenlerini, başarıları ve başarısız-lıklarıyla birlikte gözler önüne seriliyor".
2010/05/05
Mimar Röportajları
Boğaçhan Dündaralp------24 Nisan 10.00
Boran Ekinci -------------26 Nisan 11.00
Doğan Hasol--------------03 Mayıs 10.30
Doğan Tekeli- Sami Sisa--10 Mayıs 11.00
Uras + Dilekçi ------------10 Mayıs 14.00
Gökhan Avcıoğlu ---------10 Mayıs 13.00
Semih Kalkavan ----------
Erginoğlu ve Çalışlar------
Brigitte Weber-----------
2010/05/04
►Yapı Fuarı
2010/05/03
ÖNEMLİ DUYURU !
2010/04/29
Mimaride Farklı Yorumlar
Alman mimarlık ofisi Berschneider + Berschneider'in tasarımı olan Lauterhofen golf kulübünün tuvaletleri ağaç ve çelik malzemenin doğal kullanımından oluşuyor.
Binanın diğer fotoğraflarını bu linkte bulabilirsiniz
►Toplantı: Henri Prost ve İstanbul'da Kentsel Dönüşümler
Henri Prost ve İstanbul'da Kentsel Dönüşümler
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi organizasyonunda Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu'nda 4 Mayıs 2010 günü saat 14.30'da, Prof. Dr. Pierre PINON tarafından "Henri PROST ve İstanbul'da Kentsel Dönüşümler" konulu bir konferans verilecek.
İlgili link
2010/04/27
2010/04/22
► Paris Sorbonne Üniversitesi ve İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü Çalıştayı Grubu
Sümeyye Komşuoğlu
Sibel Bayramoğlu
Raşit Dedeoğlu
Atalay Kutbay
Özde Yıldız
Can Tunç
Frederic Levin
Cardine Guillier de Souancé
Camille Coutard
Timothee Turquin
Mathieu Durand- Brochec
Emilie Humbert
Çalıştay fotoğraflarını bu linkte bulabilirsiniz.
Kimden Paris Sorbonne ve İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Çalıştayı |
Kimden Paris Sorbonne ve İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Çalıştayı |
2010/04/19
► Sempozyum: Geleceği Tasarlamak
1. arayıslar/geleceğe aktarımlar
2. tasarım eğitimi/deneyimler
3. kültür/yerel kimlik/koruma
4. sürdürülebilirlik/çevre/enerji kullanımı
5. teknoloji/yapım teknikleri/yapı malzemesi
konularında olacaktır.
Bilim kurulu/ scientific committee
Prof. Dr. Veyis OZEK (Turkey)
Prof. Dr. Sengul OYMEN GUR (Turkey)
Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU (Turkey)
Prof. Dr. Nilufer AKINCITURK (Turkey)
Prof. Dr. Mehmet Sener KUCUKDOĞU (Turkey)
Prof. Dr. Nevzat ĐLHAN (Turkey)
Prof. Dr. Nur AKIN (Turkey)
Prof. Dr. Hasan SENER (Turkey)
Prof. Dr. Saduman SAZAK (Turkey)
Prof. Dr. Cengiz ERUZUN (Turkey)
Prof. Dr. Ataman DEMĐR (Turkey)
Prof. Dr. Đlter BUYUKDIĞAN (Turkey)
Prof. Dr.Murat ERGĐNOZ (Turkey)
Prof. Dr. Ayfer AYTUĞ (Turkey)
Prof. Dr. Rengin UNVER (Turkey)
Prof. Dr. Sabit OYMAEL (Turkey)
Prof. Dr. Teresa COLLETTA (Italy)
Prof. Dr. Veyis OZEK
Ass. Prof. Dr. Timur KAPROL
Ass. Prof. Dr. Sennur AKANSEL
Ass. Prof. Dr. Pınar KISA OVALI
Lect. Gulay DALGIC
Lect. Bilge ATAC OZSOY
Res. Ass. Selin ARABULAN
Res. Ass. Berk MĐNEZ
Res. Ass. Ertan VARLI
Res. Ass. Đlke GENCER
Res. Ass. Damla ATĐK
Res. Ass. Seckin PUYAN
sempozyum baskanı/ chair
Prof. Dr. Veyis OZEK (Turkey)
Bu siteden sempozyum detaylarını bulabilirsiniz.
2010/04/17
► Open city Istanbul sergisinden fotoğraflar
Yer: DEPO / Tütün Deposu
Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
2010/04/08
► Bir Alternatif: Mimarlık Fanzinleri
Kısaca fanzin tanımına bir bakacak olursak:
kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyeldir.
Türkçe'de "Fanzin" olarak kullanılan "fanzine", genelde belirli bir konu üzerine işlenen
yapıtlardan (yazı, resim, fotoğraf, karikatür, vb.) oluştuğu gibi, değişik ve çeşitli konuların
yapıtlarının da bir araya gelmesiyle oluşabilir. Her türlü materyal kullanılarak
oluşturulabilen fanzinler tek sayfalık olabileceği gibi birbirine zımbalanmış, iğnelenmiş çok
sayıda sayfadan da oluşabilir. Geleneksel olarak el yazısı, daktilo, kolaj, çizim gibi farklı
elementlerden oluşur." Kaynak: wikipedia
düşünceleri yansıtmak, mimari araştırmada bulunmak ve mimari pratikler üzerinde düşünce üretmek, iletişimde bulunmak, dijital dünyanın etkin araçlarını da kullanarak mimarlığın yalnızca kendi disiplin sınırları içerisinden bakmak yerine, disiplinlerarası düşüncede bulunmak, genç mimar adayları ve mimarlar için düşüncelrin ifade edebilecekleti yeni bir mekan sağlayabilir. Mimarlığın sınırlarını test etmek adına deneysel bir iletişim aracı haline gelebilir.
"Arch-fanzine"
"Pinup magazine"
"Face b"
"Loud paper"
Bu fanzinlerden yola çıkarak, Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri olarak, 3 ayda bir yayınlanmak üzere birer tema belirlenerek e-fanzin çıkartılabilir ve bunun yanısıra fotokopi ile çoğaltılıp elden dağıtımı da yapılabilir. İçinde mimarlık/ kent/ tasarım/ sanat ve diğer disiplinleri de kapsayacak bir çerçevede; düşünceler, metin, eskiz, kolaj, derleme, özgün eleştiri olarak ifade edilebilir. Fanzinin herkese açık ve davetli olmasında ve yarı Türkçe, yarı İngilizce olmasında da fayda var.
►Araştırma: EKOLOJİK MİMARLIK VE ENERJİ ETKİN YAPILAR ÇALIŞMA GRUBU
Enerji etkin binalarla ilgili etkinlikler, araştırma ve yapılmış tezlerle ilgili duyurular bu linkten takip edilebilir.
2010/04/04
2010/04/02
ÖNEMLİ DUYURU !!!
Günümüzü Mimarisi ve Ünlü Mimarlar dersi için içinde sunum ve slide'ların yeraldığı CD ödev teslimi ve 4-5 dakikalık sözlü SUNUMU olacaktır.
(5 Nisan 2010 Pazartesi)
Mimarlık Tarihi- I sınavı için CD ödev teslimi ve vize olacaktır. (9 Nisan 2010)
------------------------------
Yapı Bilgisi- II Dersi sınavından bir gün önce: 7 Nisan Çarşamba saat 12.20-13.20 arasında Semih Hoca okulda olacak, vizeyle ilgili paftalarınızı gösterip soru sorabilirsiniz.
------------------------------
2010/03/31
► ARKIMEET: Shahira H. Fahmy
www.arkimeet.org/
BUILDIST'in desteklediği, bu yeni konferans serisi Türkiye'ye yakın ülkelerdeki nitelikli mimari üretimlerin sahiplerine odaklanıyor. Daha önce Hırvatistan ve İran'dan gelen mimarların konferans verdiği seride Shahira H. Fahmy'nin ardından Rusya'dan bir mimar konuk edilecek. Böylelikle, küresel mimarlık dünyası için daha az bilinen ama bir o kadar da heyecan verici mimarlık pratiklerini Türkiye'deki meslektaşları ile paylaşmaya devam edecekler".
► Yarışma: Seranit ile Merdivenli Sokaklar Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması 2010
Yarışmanın şartnamesine bu siteden ulaşılabiliyor.
2010/03/30
► Kitap: Haussmann ve Paris
HAUSSMANN (1852-1868)
Murat Erginöz'ün Prof. Michel Carmona’nın Haussmann adlı çeviri kitabı.
"III.Napolyon, Hotel de Ville’e (Belediye Başkanlığı’na) 1853 senesinde, kendini daha önce özellikle Bordeaux Valiliği makamında kanıtlamış ve ismi ileride Paris’i güzelleştirme çalışmalarının sembolü haline gelecek olan yetenekli bir yönetici atar. Haussmann, imparatorun kendisine devrettiği bu muazzam misyonu, on beş yıllık bir çalışma süresi sonunda başarıya ulaşır. Misyonu, kargaşa içindeki başkenti şık ve düzenli bir metropole dönüştürülmekten ibarettir. Haussmann dizginleri eline almıştır. Paris’te onlarca şantiye açılmıştır. Binlerce bina yıkılmakta, kenarlarından burjuvaların binalarının yükseldikleri geniş bulvar açılmakta, valilik binaları, tiyatrolar, kiliseler, parklar inşa edilmekte, su ve gaz şebekeleri yerleştirilmekteydi. Enerjik, otoriter ve istikrarlı bir yapısı olan Haussmann, Paşa lâkabıyla anılmaktaydı. Bazıları onu işçilerle, fakirleri şehirden kovmakla suçlarlar. Fakat Haussmanncılık, Fransa’nın diğer şehirlerine de yayılarak bir ekol haline gelmiştir.
Haussmann, Paris’i muhteşem bir şehir haline getirmek istiyordu ve bu gayesine ulaştı. Bir hayali gerçeği dönüştürmüş olan eseri Paris bugün dünyanın en güzel kenti unvanını korumaktadır".
2010/03/26
ÖNEMLİ DUYURU !
- Günümüzü Mimarisi ve Ünlü Mimarlar dersi için içinde sunum ve slide'ların yeraldığı CD ödev teslimi (5 Nisan 2010 Pazartesi)
- Mimarlık Tarihi I dersi için (9 Nisan 2010 Cuma) tarihinde Murat Hoca'nın Mimarlık ve Şehircilik Tarihi kitabından sayfa 62'ye kadar olan bölümden vize olacak (yazılı) ve CD içinde ödev teslimi
2010/03/25
► Kitap: İlkçağ'dan Günümüze Mimarlık ve Şehircilik Tarihi
Kitap Özeti
"Mimarlık ve Şehircilik tarihine akademik alanda katkıda bulunacak olan kitap, aynı zamanda konuya ilgili okur için bir kaynak; eserleri ve döneminin özelliklerini resim ve çizimleri eşliğinde anlatarak, gezginler için de bir rehber olacaktır.
Mezopotamya, Mısır, Yunan, Roma'nın ardından Orta Çağ'a ve Anadolu Türk Mimarisi ile 20. Yüzyıla değin uzanan bir tarihsel silsilede bu dönemlerin mimari ve yerleşim anlamında özelliklerini, önemli eserlerini daha yakından tanımak, gelişimle bir düzen içinde bakmayı sağlamak açısından çok değerli bir yapıt İlk Çağdan Günümüze Mimarlık Ve Şehircilik Tarihi".
Kaynak: Arion Yayınevi
2010/03/24
► Urban Sketchers
2010/03/23
► Sergi: Open City Istanbul
RefugeCritical projects and positions by architects, urbanists, artists and activists
Bas Princen - 5 Cities PortfolioPhotographs from Istanbul, Beirut, Amman, Cairo and Dubai
The IABR is an international urban research biennale founded in 2001 with the conviction that architecture is a public concern. The theme of the fourth edition of the IABR is the Open City, which signifies openness to diversity and difference, vitality and social sustainability, where people can productively relate to each other, both culturally as well as socio-economically. With the "Open City: Designing Coexistence" heading, the Rotterdam Biennale places special emphasis on how can architects and urban planners make concrete contributions for sustainability of the urban condition. The exhibition brings together elements from Rotterdam's recent 4th International Architecture Biennale and, at the same time, functions as a platform for a series of lectures, presentations and discussions.
With contributions by: Tim Rieniets with Peter Blume, Frederic Schwarz, Matthias Stark,, Fabienne Hoelzel with Elisabeth Hinz, Franziska Singer, Fujan Fahmi, Claudia Bach, İmre Balanlı,
Refuge
"Refuge" can imply a safe haven, or the notion of forced displacement, producing spaces that can range from luxurious resorts to overcrowded refugee camps.
A series of works in which the Dutch artist Bas Princen observes contemporary urban transformation in Turkey and the Middle East: how Istanbul, Beirut, Amman, Cairo and Dubai have become laboratories for a proliferation of spaces and practices of refuge - spaces of extreme poverty on the one hand and wealth on the other.
2010/03/18
► Kültür Sanat Etkinlikleri
► Mimarlarla Röportaj
http://www.mimarizm.com/CatKapi/
2010/03/16
► My Playground: Kenti ve Mimariyi Deneyimlemek
MY PLAYGROUND - PREVIEW from KASPARWORKS on Vimeo.
Kent- mimari ve insan arasındaki etkileşimin farklı bir yorumunu Danimarka'da Team Jiyo adlı grup gerçekleştiriyor. Günümüz mimarisinde en çok tartışılan konulardan biri olan "kentsel mekanda hareket" ile ilgili. Videolarda PLOT architects'in Kopenhag'da gerçekleştirdiği VM Mountain Houses- VM Konutları ile birlikte Bjarke Ingels ve bir belediye yetkilisinin yorumları da yer alıyor.
Kentin mimarisi çeşitli nedenlerden dolayı değiştirilemiyorsa, kendi deneyimleme ve algı biçimlerimizde değişiklik yapabilir miyiz?
MTN - My Playground from SZHK Biennale on Vimeo.